Hoelang gaat een vulling van uw kies mee?
Hoelang gaat een vulling van uw kies mee?
Tandarts – Prosthodontist
Tegenwoordig worden in Nederland de gaatjes vaak gevuld door middel van composiet vulmateriaal. Dit is beschikbaar in verschillende tandkleurige tinten. Maar ze gaan soms wel iets minder lang mee.
In onderstaand artikel zal besproken worden wat de verschillende vullingen zijn en hoe lang ze meegaan.
Wat is een vulling?
Een vulling is een vervanging van het tandmateriaal en kan in de juiste vorm gemodelleerd worden, om zo de oorspronkelijke tand of kies na te bootsen. Een vulling is nodig om een gaatje te vullen. Het aangetaste weefsel moet namelijk weer opgevuld worden met nieuw materiaal en dit moet zoveel mogelijk lijken op het tandweefsel.
Een vulling heeft vaak een kortere levensduur dan uw eigen tanden en kiezen. De amalgaamvullingen van vroeger gingen erg lang mee. Wat we tegenwoordig zien is dat er over de jaren heen scheurtjes en barstjes in het tandmateriaal rond zo’n metalen vulling ontstaan. Het nieuwe vulmateriaal is niet van metaal en is tandvriendelijker.
Vroeger werd er dus gevuld met amalgaam en tegenwoordig met composiet. Dit zijn twee hele verschillende materialen en zullen in onderstaande tekst verder worden toegelicht. Bovendien wordt er duidelijk wat het verschil is tussen deze materialen.
Wat is het verschil tussen een amalgaamvulling en een composietvulling?
Het bleek dat de amalgaamvullingen wel heel lang meegingen, maar toch schade veroorzaken aan de tanden en kiezen. Zo vertoonden de tanden en kiezen met een amalgaamvullingen barstjes in het omliggende tandmateriaal. Dit is niet goed en dit verzwakt de tand. Zodoende is er nieuw vulmateriaal op de markt gekomen.
Composietvullingen worden de laatste twintig jaar veel toegepast in Nederland. Amalgaamvullingen worden nauwelijks meer vervaardigd. De composietvulling is tandkleurig en kan gemakkelijk door de tandarts in het gaatje worden aangebracht. Het is enorm sterk en er zijn meerdere tinten verkrijgbaar.
Zo is er bij de meeste kleuren tanden een geschikt composiet vulmateriaal te verkrijgen. Het materiaal is sterk en gaat lang mee. De meeste mensen zijn erg tevreden met deze ontwikkeling. Hierdoor hoeven patiënten geen metalen vullingen meer in zijn of haar mond te hebben.
Gesprek met Tandartspraktijk Elzenhagen
Stel hier uw vraag of geef aan wanneer u graag een afspraak wil maken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
“Composietvullingen worden de laatste twintig jaar veel toegepast in Nederland. Amalgaamvullingen worden nauwelijks meer vervaardigd. De composietvulling is tandkleurig en kan gemakkelijk door de tandarts in het gaatje worden aangebracht.”
– Tandarts Elzenhagen
Hoelang gaat een vulling mee?
Bij een slechte mondgezondheid en in een mond waar veel gaatjes ontstaan, kan het zomaar zijn dat dezelfde vullingen binnen vijf jaar weer opnieuw gedaan moeten worden omdat er weer een gaatje onder zit.
Voor een goede levensduur van uw vullingen, onderhoud uw mond goed!
Vullingen zijn kwetsbaarder dan uw eigen tanden en kiezen. Het eigen tandmateriaal, zoals glazuur en tandbeen, is veel sterker dan al het aanwezige vulmateriaal. Om de vullingen een goede levensduur te geven is het belangrijk dat u uw mond goed verzorgd en regelmatig de tandarts bezoekt om de vullingen te laten controleren.
Indien er dan klein onderhoud nodig is, dan kan de tandarts dat op tijd regelen. Bij Elzenhagen in Amsterdam Noord staan we voor u klaar. Schroom niet contact op te nemen met onze praktijk bij vragen.
Gesprek met Tandartspraktijk Elzenhagen
Stel hier uw vraag of geef aan wanneer u graag een afspraak wil maken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.