Hoe ontstaat tandplak en hoe laat je het verwijderen?
Hoe ontstaat tandplak en hoe laat je het verwijderen?
Tandarts – Prosthodontist
De meeste mensen poetsen, volgens de adviezen van het Ivoren Kruis, twee keer per dag hun tanden en kiezen. Dit wordt gedaan door middel van een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel.
Daarnaast wordt het geadviseerd om fluoride tandpasta te gebruiken en om dagelijks tussen de tanden en kiezen schoon te maken met ragers of tandenstokers.
Indien de tanden en kiezen niet elke dag goed worden gereinigd, kunnen de bacteriën zich ophopen en ontstaat er tandplak en tandsteen. In dit artikel wordt beschreven hoe tandplak ontstaat en hoe dit het best verwijderd kan worden.
Hoe krijgen we tanden en kiezen schoon?
In bovenstaande alinea is al kort beschreven dat er vanuit de gezondheidsraad wordt aangeraden om twee keer per dag de tanden en kiezen te poetsen en om dagelijks interdentale reiniging toe te passen.
Dit laatste betekent het reinigen tussen de tanden en kiezen. Indien dit netjes wordt gedaan zorgt het ervoor dat er minder snel tandplak en tandsteen zullen ontstaan. Het is ook erg belangrijk om te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Fluoride zorgt ervoor dat de bacteriën minder goed aan de tanden en kiezen kunnen plakken en zorgt dus voor een beschermende laag.
Vaak wordt aangeraden tweemaal per jaar een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Een mondhygiënist is gespecialiseerd in het reinigen van het gebit. Met behulp van bepaalde instrumenten en een zandstraler kan het gehele gebit gereinigd worden, waarbij al het tandsteen en tandplak verwijderd worden.
Een mondhygiënist doet meer dan alleen het gebit reinigen
Helaas reinigen de meeste mensen niet dagelijks tussen de tanden. Mondhygiënisten en tandartsen noemen dit interdentale reiniging. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen, zoals ragers, tandenstokers en flosdraad. Het hulpmiddel met de voorkeur hangt onder andere af van de breedte van de ruimte tussen de tanden. Indien de ruimtes heel nauw zijn, kan er gekozen worden voor flosdraad. Echter is dit wel het minst effectief in het verwijderen van tandplak. Indien er grotere ruimtes zijn kan er beter gekozen worden voor tandenstokers of ragers.
Gesprek met Tandartspraktijk Elzenhagen
Stel hier uw vraag of geef aan wanneer u graag een afspraak wil maken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
“De meeste mensen ervaren een mondhygiëne behandeling als fijn en vinden na de behandeling weer motivatie om beter te gaan poetsen.”
– Tandarts Elzenhagen
Mondhygiëne behandeling bij de mondhygiënist
Een mondhygiënist zorgt er tijdens de behandeling voor dat de meeste bacteriën worden verwijderd. Onder andere gebruiken ze hiervoor zandstralers om de tandplak te verwijderen en ultrasone tips voor het verwijderen van tandsteen. De behandeling eindigt vaak met het polijsten van de tanden en kiezen. Hierdoor voelen de tanden weer glad en schoon aan.
De meeste mensen ervaren een mondhygiëne behandeling als fijn en vinden na de behandeling weer motivatie om beter te gaan poetsen.
Een mondhygiëne behandeling duurt meestal rond de dertig minuten. De tandarts en de mondhygiënist raden patiënten vaak aan om minstens twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Dit zorgt ervoor dat er een gezonde microflora in de mond blijft en dat de slechte bacteriën worden verwijderd of verstoord.
Mondhygiëne behandeling bij tandarts Elzenhagen
Bij tandarts Elzenhagen zorgen we ervoor dat u met een stralend schoon gebit de deur uitgaat. De praktijk heeft meerdere mondhygiënisten werken die gespecialiseerd zijn in het reinigen van het gebit. Tijdens deze behandeling worden de tanden en kiezen niet alleen gereinigd maar wordt er ook gekeken naar uw lifestyle.
Samen zal er gekeken worden naar hoe de beste mondgezondheid behaald kan worden.
Gesprek met Tandartspraktijk Elzenhagen
Stel hier uw vraag of geef aan wanneer u graag een afspraak wil maken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.